Сторінки

20220202

Річниця визволення Луцька

 

2 лютого 1944 року відбулося визволення Луцька від фашистських загарбників у роки Другої світової війни. Цей безсмертний подвиг здійснили під час Рівненсько-Луцької наступальної операції воїни 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії 13-ої армії 1-го Українського фронту, які 1 лютого 1944 року одержали завдання наступати на Луцьк. У ніч на 1 лютого першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова.

На ранок 2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії.

Імена героїв цієї операції викарбувані на гранітних плитах величного меморіалу Вічної слави, що в центрі міста Луцька, на братських могилах у селах області. Щороку вшанувати пам'ять побратимів сюди приїжджають ветерани з Києва, Львова, Донецька та Білорусі. У день визволення - 2 лютого - лучани та гості обласного центру покладають квіти до братських могил і до меморіалу Слави. Про безсмертний подвиг розповідають виставки в обласному краєзнавчому музеї, кімнатах-музеях шкіл області.

У Військово-історичному музеї нашого центру вчитель історії Гуляницький Віктор Святославович провів пізнавальні уроки з нагоди цього пам'ятного дня, де діти з цікавістю слухали про важливі події тих часів.









Немає коментарів:

Дописати коментар