Сторінки

20201109

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

           Спитай себе, дитино, хто ти є,

І в серці обізветься рідна мова;

І в голосі яснім ім’я твоє

Просяє, наче зірка світанкова.

З родинного гнізда, немов пташа,

Ти полетиш, де світу далечизна,

Та в рідній мові буде вся душа

І вся твоя дорога, вся Вітчизна.

У просторах, яким немає меж,

Не згубишся, як на вітрах полова.

Моря перелетиш і не впадеш,

Допоки буде в серці рідна мова.

                             Дмитро Павличко

9 листопада відзначають День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь Літописця Нестора, послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора Літописця - першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця Києво-Печерської Лаври починається писемна українська мова.

Першим до нас приходить слово… Колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. «Мама, тато, баба, дід, киця», -  лепече дитина. Які дивні перші слова! А потім знання зі словесності поширюються. Дитина спинається на ноги, пізнає за день десятки нових слів, звучних та красивих: сонечко, квітка, вода, трава… Світ - мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук: географії, історії, біології, фізики, математики.. Отже словесність - початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою. Адже, слово до слова - зложиться мова.

Писемність є найважливішою складовою частиною культури будь-якого народу. Існує дві слов'янські азбуки: кирилиця та глаголиця.

Кирилиця – писемність, що відома за книжковими пам'ятками ХІ-ХІІ століття. ЇЇ азбука складається з 43 літер. Кирилиця - складна творча переробка грецького алфавіту. На відміну від кирилиці, глаголиця має дуже складне накреслення літер у вигляді кружечків і петель, з'єднаних між собою, що дуже утруднює оволодіння цією системою слов'янського письма. Азбука глаголиці складається з 39 літер. Досліджуючи минуле, ми творимо майбутнє. Все надбане людством за тисячоліття ми можемо осягнути завдяки книзі. Перша українська абетка надрукована Іваном Федоровим у Львові.

Збирали і примножили перлинки українського слова для нас відомі поети та письменники минулого. Основоположником сучасної української мови є Тарас Григорович Шевченко.

Учні та вчителі Луцького НРЦ взяли активну участь у святі з нагоди Дня української писемності та мови «Наша мова – мова українська» та написанні ХХ ювілейного всеукраїнського радіодиктанту національної єдності «Виклики книжкової ери».



































Немає коментарів:

Дописати коментар