Сторінки

20200508

ПАМ'ЯТАЄМО! ПЕРЕМАГАЄМО!

        8 й 9 травня Україна, як і весь світ, відзначатиме День пам’яті та примирення і 75-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі. Цьогорічна інформаційна кампанія традиційно проходить під гаслом #ПамятаємоПеремагаємо. Символом пам’яті про жертв війни залишається червоний мак.


День пам'яті та примирення присвячений пам'яті жертв Другої світової війни та примиренню між країнами-учасниками. Дні пам'яті відзначаються щорічно 8 і 9 травня починаючи з 2005 року.
День пам'яті встановлено на честь подій 8 травня 1945 року. Тоді Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» Збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені багатолюдні святкування.
День пам'яті був проголошений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни.
В Україні відзначають День пам'яті і примирення в річницю капітуляції нацистської Німеччини - 8 травня. День пам'яті та примирення встановлений Указом президента України Петра Порошенка від 24 березня 2015 року, а також Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», який набрав чинності 21 травня 2015 року.
В Указі президента сказано, що цей пам'ятний день встановлений для «гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та вираження поваги всім борцям проти нацизму».
В Україні символом Дня пам'яті з 2014 року вважається червоний мак і гасло «1939-1945. Ніколи знову». Червоний мак, який символізує кривавий слід від кулі, вважається міжнародним символом пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.
Але День пам'яті і примирення 2020 Україна проведе за особливих обставин. Через епідемію коронавірусу масових заходів не буде. 

Немає коментарів:

Дописати коментар