Сторінки

20140513

СВЯТО МАТЕРІ

Україна... Де ще є в світі така земля — квітуча, солов'їна, барвінкова, із ясними зорями і синім небом?У якім краю почуєш такі пісні — урочисті і жартівливі, сумні і веселі, ніжно задушевні й мелодійні? У якій стороні зустрінуть вас так гостинно — хлібом-сіллю на вишитім рушнику, щирим словом, щедрим столом?!Чи є ще де на планеті народ, такий багатий чудовими традиціями та звичаями, сповненими краси і поезії?  І яка жінка світу зрівняється з українкою — вродливою і співучою, ніжною і вірною, господинею й рукодільницею, Берегинею і Матір'ю?!
Як і кожне свято, День Матері має свою історію. Маленька американка Анна Джервіс втратила найдорожчу в світі людину — маму. Серед кривдних сирітських буднів вимріяла вона думку: люди повинні мати такий день, у який всі разом ушановуватимуть і матір-неньку, і матір-землю, і Матір Божу.
        І на її клопотання у 1914 році Конгрес США встановив нове державне свято — День Матері. Невдовзі його узаконило ще чимало країн.
        А з 1929 року з ініціативи Союзу українок започатковано цей урочистий день у Галичині. Він став святом і родинним, і громадським.
        Тієї днини діти дарували матусям усе, що самі заздалегідь приготували, — квіти, малюнки, вишивки, вручали листи-сповіді. По обіді йшли до церкви, де славили матір земну і ту, що подарувала світові Сина Божого. А потім починалися гуляння. Красиве було свято...
У нашій школі також пройшли виховні заходи присвячені матерям. На це свято діти запросили своїх мам, щоб подарувати їм вірші, пісні, увагу та свою любов.


Діво Пресвятая —
Матір матерів,
Пригорни до серця
Всіх своїх синів.
Освіти їх душі
Світлом золотим,
Виповни любов'ю
Неспокійний дім,
Научи, як землю
Берегти від зла
Розумом, діянням
І крилом тепла.
Зоре — зоряниця,
Сонце доброти,
Землю України,
Щастям освіти!















Немає коментарів:

Дописати коментар